De riviertakken in het centrale deel van de Rijnmaasmonding, de Oude Maas, het Spui en de Dordtse Kil, vormen de verbinding tussen de noordelijke zeerand en het voormalige estuarium van Haringvliet en Hollands Diep. De versterking van de dagelijkse getijdestromingen na afsluiting van het Haringvliet rond 1970 hebben geleid tot erosie van de riviertakken. Deze erosie zet zich nog steeds voort en leidt tot ontstaan van diepe erosiekuilen, mogelijke instabiliteit van oevers en keringen, en een toename van getijdevolume (waardoor de erosie zichzelf versterkt). De Oude Maas en Dordtse Kil vormen een belangrijke route voor zeeschepen die naar het industriegebied van Moerdijk varen.
Oude Maas
In het gebied Oude Maas / Spui spelen verschillende opgaven rond waterveiligheid, rivierbeheer en natuurontwikkeling die om integraal sedimentmanagement vragen en waarbij verschillende partners aan het roer staan/ een belangrijke rol vervullen:
Proeftuin Sediment Rijnmond richt zich in eerste instantie op de mogelijke pilot voor suppletie van zand in de diepe erosiekuilen in de Oude Maas ter hoogte van Zwijndrecht. Door het (deels) opvullen van de kuilen met zand afkomstig uit onderhoudsbaggerwerk in de Merwedes, kunnen naar verwachting de kuilen tijdelijk worden gestabiliseerd wat belangrijk is voor stabiliteit van de keringen en dus voor hoogwaterveiligheid. Daarnaast zal door de stroming een deel van dit zand weer worden opgepakt en westwaarts meegevoerd over de bedding van de Oude Maas. Hiermee kan mogelijk ook de algehele erosie van de Oude Maas worden gereduceerd. De kuilen werken dan als een “zandmotor” voor de rivier. De proeftuin levert in deze vorm een bijdrage aan hoogwaterveiligheid en beheer van de vaarweg, maar draagt daarentegen weinig bij aan natuur.
Pilot Oude Maas - Kees Sloff vertelt…